Hoe voorkom ik hoge reparatiekosten aan mijn auto?
Een auto kost geld. Daar is iedereen het over eens. Het begint met de aanschaf van de auto. Dit is altijd een behoorlijk bedrag, natuurlijk kun je ervoor kiezen om een tweedehands auto te kopen in plaats van een nieuwe. Daarbij is ook de prijs nog afhankelijk van het merk, het type en het bouwjaar van de auto. Met de volgende tips kun je de reparaties aan je auto en de kosten die hierbij ontstaan zoveel mogelijk proberen te beperken zodat autorijden toch leuk blijft.
Garantie op je auto
Koop je een nieuwe auto, dan krijg je garantie. Ook als je een goede tweedehands auto koopt bij een dealer, ontvang je vaak een half jaar garantie. Mocht er onverhoopt wat stuk gaan buiten jouw schuld of dat van andere om, dan vergoed het autobedrijf via hun verzekering de schade. Koop je een tweedehands auto bij een particulier dan ben je vaak goedkoper uit, echter als er dan iets kapot gaat aan je auto dan is het voor je eigen rekening. Je kunt besluiten een autobedrijf je auto te laten maken. Als je handig bent dan kun je wellicht de reparatie zelf verrichten.
Onderhoud aan je auto
Naast de aankoop en onvoorziene defecten van je auto, heb je natuurlijk ook onderhoudskosten. Denk aan de banden, remschijven, olie, bougies en meer. Dit zijn allemaal onderdelen die op tijd vervangen moeten worden. De kleine en grote beurten zijn bedoeld om dit te regelen. Om de paar kilometer krijgt je auto een controle en wordt er vervangen wat nodig is. Vaak staat in het onderhoudsboekje van je auto bij welke kilometerstand bepaalde onderdelen vervangen moeten worden. Je kunt ervoor kiezen om de onderhoudsbeurten niet te laten doen. Dit scheelt je in eerste instantie geld. Echter, de kans dat je hierdoor grotere defecten aan je auto krijgt zijn aanzienlijk. Deze grote defecten gaan je uiteindelijk veel meer geld kosten als het laten plaatsvinden van de beurten. Daarnaast kun je ook de veiligheid van je auto in geding stellen. Niet goed remmende remmen of gladde banden komen je rijgedrag niet ten goede. Uiteraard heb je hier ook weer de mogelijkheid om de kleine en grote beurten te laten uitvoeren door een autogarage of zelf te gaan sleutelen.
Je autoverzekering
Net zoals het betalen van de wegenbelasting is een autoverzekering verplicht. Je moet minimaal een WA-verzekering voor je auto hebben. Als er een ongeluk of schade door jouw schuld ontstaat, dan betaalt je verzekering de schade van de tegenpartij. Echter is je eigen schade niet gedekt bij een WA-verzekering. De reparatie van de schade aan je auto kan aardig in de duiten lopen. Rij jij een goede tweedehands auto of zelfs een nieuwe? Dan is een ander soort autoverzekering aan te raden. Bij autoverzekeraar Allianz Direct kun je kiezen uit meerdere autoverzekeringen. Naast de WA-verzekering is er ook een beperkt casco die aangeraden wordt bij auto’s van 6 tot 10 jaar oud. In dit geval is je eigen auto verzekerd tegen brand, inbraak en diefstal, natuurschade en ruitschade. Heb je een auto die jonger is dan 6 jaar, dan is een All-Risk verzekering aan te raden. In dit geval wordt ook als jij een aanrijding veroorzaakt de schade aan je eigen auto vergoed. Ook ben je verzekerd tegen vandalisme. Natuurlijk zijn de uitgebreidere autoverzekeringen duurder, jij zelf bepaalt of dit opweegt tegen de eventuele reparaties die je auto nodig heeft na het krijgen van schade.