Dakdragers: welke zijn geschikt?
De vakantieperiode staat voor de deur en er wordt alweer volop gezocht naar mooie vakantiebestemmingen. Velen van ons zullen naar het zuiden rijden om daar te genieten van een welverdiende vakantie in de zon. Tijd dus om te kijken hoeveel ruimte de auto biedt: je wilt er immers niet op het laatste moment achter komen dat de gezinstent eigenlijk helemaal niet in de auto past!
Een makkelijke manier om extra bagageruimte te creëren is door ook het dak te benutten. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten dakdragers te krijgen. Van universele dakdragers tot dakdragers die speciaal ontworpen zijn voor jouw auto, voor elke auto is er wel een geschikte dakdrager te vinden. Maar waar moet je nou op letten bij het aanschaffen van dakdragers? Wij hebben het voor je uitgezocht.
Voor- en nadelen van dakdragers
Dakdragers zijn draagstangen die zowel horizontaal of verticaal over het dak kunnen lopen. Hierdoor kun je bijvoorbeeld een dakkoffer op het autodak monteren, maar je kunt er ook grote items zoals surfplanken of fietsen op kwijt. Het grootste voordeel van dakdragers is natuurlijk dat je veel meer bagage mee kan nemen. Grote items die normaal niet in de auto passen kunnen ineens wel mee, en door een dakkoffer te monteren heb je als het ware een extra kofferbak op het dak zitten. Daarnaast zijn dakdragers relatief goedkoop. Je kunt dus voor weinig geld erg veel extra bagageruimte creëren.
Dakdragers hebben echter wel een negatief effect op de aerodynamica van de auto. De auto zal dus iets meer brandstof gaan gebruiken met de dakdragers op het dak. Daarnaast is de auto hoger dan normaal, waardoor je extra op moet letten bij bijvoorbeeld lage bruggen of parkeergarages. Tip: meet de totale hoogte van de auto goed op voordat je vertrekt. Zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan.
Hoe kies je de juiste dakdrager voor je auto?
Welke dakdrager geschikt is voor je auto hangt voornamelijk af van het type dak van je auto. Er zijn universele dakdragers te krijgen die zich vastklemmen tussen de deuren en de dakrand, maar deze zijn vaak minder stevig dan merkgebonden dakdragers. De meeste automerken hebben dakdragers die specifiek gemaakt zijn voor de door hun gemaakte auto’s. Zo is er een speciale Tesla dakdrager te krijgen, maar ook Opel, Fiat en Peugeot hebben dakdragers in hun assortiment.
Het meest voorkomende daktype is het dak met een open dakrailing. In dit geval lopen er rails over de lengte van het dak waarop dakdragers geïnstalleerd kunnen worden. Ook geïntegreerde dakrailing komt steeds vaker voor. Dit type railing lijkt op de open dakrailing, met als verschil dat er geen open ruimte zit tussen het dak en de dakrails.
Het kan ook zijn dat het dak van je auto fixpoints bevat. In dit geval zitten er vaak schuifjes of klepjes op het dak waaronder een schroefgat zit. Deze schroefgaten kunnen gebruikt worden voor het monteren van dakdragers. Heeft het autodak geen rails of fixpoints? Dan zal je moeten kiezen voor een universele dakdrager met klemmen.