Een tweede auto verzekeren
In een gezin is soms één auto niet genoeg, maar moet je die tweede auto dan apart verzekeren? En is dat dan duurder of juist goedkoper? Als je niet eerder een tweede auto hebt gehad dan zijn dit heel begrijpelijke vragen. Wij helpen je in dit blog op weg bij het vinden van een goede verzekering voor je tweede auto.
Wanneer geldt het als een tweede auto?
Voor een verzekering zijn er wel voorwaarden waar je aan moet voldoen. Als je meerdere auto’s hebt moeten die wel op jouw eigen naam of die van je partner staan die op hetzelfde adres woont. Eigenlijk gaat het dus om een tweede gezinsautoregeling. Want vaak komt het daar ook wel op neer, je hebt allebei een auto nodig voor het werk, of je hebt meerdere kinderen die op andere momenten ergens opgehaald of heengebracht moeten worden.
Is het duurder?
Ja en nee. Ja, omdat een verzekering altijd geld kost, maar nee omdat het per auto vaak voordeliger wordt. Een tweede-autoregeling biedt namelijk vaak voordelen en kortingen, omdat je met twee auto’s bij dezelfde verzekeraar verzekerd bent. Je kunt dan bijvoorbeeld vaak de korting vanwege schadevrije jaren op je eerste auto ook gebruiken voor je tweede auto. Als je schade rijdt met de tweede auto gaat dat overigens niet ten koste van de schadevrije jaren van de eerste auto.
Maakt het uit wie de bestuurder is?
Het maakt zeker uit wie de bestuurder is van de tweede auto. De verzekeraar past namelijk vaak de premie aan op basis van de bestuurder. Ze kijken dan naar de rijgeschiedenis, de leeftijd en de jaren rijervaring. Dat kan voor de tweede bestuurder natuurlijk compleet anders zijn dan voor jou, logisch dus dat daar naar gekeken wordt bij het bepalen van de premie.
Behoeften van de bestuurders
Niet alleen voor de verzekeraar is het belangrijk wie de auto bestuurt, ook voor de bestuurders zelf. De een heeft natuurlijk andere eisen en wensen aan de verzekering dan de ander. Bekijk dus ook goed wat jullie situatie is en welke verzekering daarvoor het gunstigst is.
Tellen auto’s van je kinderen ook mee?
Auto’s van je kinderen vallen vaak niet onder de tweede-autoregeling. Meestal gaat het alleen om een tweede auto op je eigen naam, of die van je partner. Dit betekent natuurlijk niet dat je kinderen geen autoverzekering af kunnen sluiten, maar dat zullen ze dan gewoon zelf en op hun eigen naam moeten doen. Het verschilt daarnaast ook per verzekeraar hoeveel auto’s je per huishouden kunt verzekeren.
Twijfel je nog over een tweede auto?Als je nog twijfelt over het kopen van een tweede auto, dan is het sowieso verstandig eerst eens in de verzekeringsmogelijkheden te duiken. Je kunt dan bijvoorbeeld eens kijken naar de autoverzekering InShared.nl.